Võru oftewel vooruit geholpen - Reisverslag uit Võru vald, Estland van Raymond en Wil Nagelmaeker - WaarBenJij.nu Võru oftewel vooruit geholpen - Reisverslag uit Võru vald, Estland van Raymond en Wil Nagelmaeker - WaarBenJij.nu

Võru oftewel vooruit geholpen

Door: Raymond

Blijf op de hoogte en volg Raymond en Wil

30 Juni 2011 | Estland, Võru vald

Hallo vandaag dus naar Estland. Het begon dus al vroeg (sms'je naar Wil) maar daarna weer mijn bed ingedoken en wekker gezet. Niet aan tijdsverschil gedacht dus mooi een uur te laat aan het ontbijt. Gelukkig stond alles er nog dus snel opgegeten en opgepakt.
Nu door naar Estland en het weer was prachtig. Dat bleef het overigens de hele dag terwijl het nu dondert en spettert dat het een lieve lust is.

Na ongeveer 25 kilometer HO en HA (afkorting voor heuvel op en heuvel af) zou ik zeggen dat Estland de Ardennen ingeruild heeft voor de Dordogne (het boekje spreekt van Toscane maar dat vind ik te veel eer). Maar toch voor de nietsvermoedende reiziger (en dat ben ik toch, ahum) stevig afzien.
IK hoorde een onheilspellend geluid. Iets dat ik al een paar keer eerder had gehoord. En ja hoor bij de controle (weer een spaak kapot).

Goede raad is duur wat te doen. Voorzichtig verder rijden is het eerste wat je gaat doen. Natuurlijk de vorige keer vergeten (in mijn blijdschap dat alles weer heel was) wat reserve spaken te bestellen. Nu hier en daar om hulp vragen en uiteindelijk verwees me een vriendelijke juffrouw van een cafe onderweg naar een boerderij of erf daar zouden ze engels spreken.

Daar waren in ieder geval een aantal jonge mensen bezig een huis stevig te verbouwen. Zij spraken engels en alhoewel dat eigenlijk helemaal niet mijn bedoeling was, begonnen ze direct in de schuur naar mogelijke spaken te zoeken. Maar deze maat is in Estland niet zo maar voor handen. Dus na veel gezoek, ge sms en telefonades naar vrienden bleek een vriend 5 km. verderop een fiets met adwijkende maten te hebben, die zij konden gebruiken. Sie fiets werd prompt opgehaald. Helaas toch mis. Nu had die vriend nog een wat ouder wiel met een afwijkende maat. Dus rap op de fiets naar deze knaap (5 km. verder) samen met nog een knaap, die toch die kant op moest.

En ja hoor de spaak leek te passen.
Dus dat wiel werd nog verder gesloopt en uiteindelijk werd een van de spaken dus in mij achterwiel gemaakt. Dus mijn tocht kan dus verder en liep hier dus niet geheel spaak (woordspeling). Foto's van de jongens die mij geholpen hebben heb ik gemaakt.

Helemaal leuk was de verzekering van een van de knapen (Max) dat hij als alles niet zou lukken mij persoonlijk naar Tartu zou brengen, want daar moest hij vanavond toch heen. En dat was ook zo want tijdens mijn tocht naar Vòru (daar had ik inmiddels mijn doel maar op gericht), haalde Max mij in en stopte om te vragen of alles goed was.

Toen maar gelijk nog even een foto van hem gemaakt.

Kortom morgen nog ongeveer 70 km. naar Tartu en dan zit ik weer op schema. Heb ik 's morgens nog even tijd om hier in deze stad nog even langs de fietsenmaker te gaan.

Dus al met al is alles goed en voel ik mij na zoveel vriendelijkheid geweldig.

Nu ff een stukje in het engels voor deze hulpvaardige jongens. Mijn dag kan niet meer stuk.

Hello Max, Taavo, the other name I didn't repeat enough ( so I forgot).
I do thank You very much and I hope to pay you back when you are coming to Holland some time. Please give me your email addresses in the reaction and I will mail you my full name and address in Holland. I hope to meet you again in Holland.

• 30 Juni 2011 - 17:33

Tineke:

hallo Raymond
    nu jij bent er wel achter dat er veel goede lieve en hulpvaardige mensen bestaan. niet iedereen dus die hu...is.
    man, man wat zul jij wat te verwerken hebben als je thuis bent zoveel dingen als er gebeuren.
    geniet ervan broertje dat maakt je ook een ander mens.
    geniet van je verdere tocht en tot mails
    groetjes
    jan en tineke

• 30 Juni 2011 - 18:41

Karste:

Raymond,
    laat het niet weer spaak(woordspeling) lopen en denk aan de tijd!
    Morgen een goede reis en gelukkig zit je weer/nog op schema.
    Groet Karste en Geertje

P.S. Ik mis jullie vandaag!

• 30 Juni 2011 - 20:56

Francis:

Hoi Ray,

nou wat een behulpzaam volk! dat zal je inderdaad goed doen op zon pech dag! Morgen weer lekker fietsen, welterusten groeten van Francis

• 01 Juli 2011 - 06:38

Job:

Ha Raymond!

Het is goed te lezen dat je het zo naar je zin hebt en toch nog een paar spaken hebt kunnen vinden daar in Estland! Geniet nog maar even van het feit dat er nog Engels gesproken wordt daar!-) Wij kijken erg uit naar St Petersburg, tot dan!

Groet Job

• 02 Juli 2011 - 10:25

Marga:

Hallo Raymond,
    Wat een toestand met die spaak van je fiets. Geweldig dat er op de wereld nog mensen zijn, die zich dan zo voor je inzetten. Zo zie je maar, er zijn nog genoeg positieve mensen. Het is wel heel vermakelijk om je verhaal te lezen.
    Ondertussen is de Barchemse Vierdaagse al een paar dagen bezig. Simon loopt vandaag op blaren, maar hij zet door. Hij geniet van de prachtige omgeving. Als je alleen loopt, kun je zo lekker nadenken en mijmeren over allerlei zaken. Datzelfde heb jij ook op deze reis.
    Vanmorgen heb ik Wil gebeld op haar mobiel, maar de voice-mail stond aan. Ik wilde even sterkte wensen met de wandeling en horen hoe het met het meidengroepje gaat. Ze zullen het samen wel gezellig hebben en elkaar oppeppen als het even moeilijk wordt.
    Morgen gaan we naar de verjaardag van Cilia. Jammer dat jij er niet bij kunt zijn. Wij komen wat later, omdat Simon eerst nog gaat lopen. Daarna wil hij eerst thuis komen om zich te douchen en te verkleden. Ik zal hem de auto inhijsen als hij er zelf niet meer in kan komen. Elke dag 20 km lopen is voor veel mensen niet zo moeilijk, maar Simon heeft het steeds zo druk dat er weinig komt van wandelen.
    Zet nog lekker even door!
    Groeten van Simon en Marga