Wie won daar ook al weer Ard of Keessie? - Reisverslag uit Lahti, Finland van Raymond en Wil Nagelmaeker - WaarBenJij.nu Wie won daar ook al weer Ard of Keessie? - Reisverslag uit Lahti, Finland van Raymond en Wil Nagelmaeker - WaarBenJij.nu

Wie won daar ook al weer Ard of Keessie?

Door: Raymond

Blijf op de hoogte en volg Raymond en Wil

15 Juli 2011 | Finland, Lahti

Hallo allemaal,

Vandaag naar de sportstad Lahti gefietst. Een tocht van 71.6 km. en lang niet zo zwaar als gisteren. Ik ken de naam van deze Finse stad sinds de schaatswedstrijden van Ard en Keesie, maar kan me niet herinneren wie van de 2 toen won. Maar ja dat is eigenlijk ook niet belangrijk meer.

Vanmorgen toen ik opstond (7.16 Finse Tijd) heb ik lekker eerst gedouched en daarna rustig mijn tentje afgebroken en gegeten. Het was bewolkt maar droog. Maar dat zou veranderen zodra ik de fiets pakte. Donkere wolken pakten samen en ik was nog geen km. op weg of het begon te miezeren. Nu dat heeft het zo'n beetje de hele dag gedaan met afwisseling van af en toe een buitje.

Toch lekker kunnen fietsen vandaag. Zoals ik al zei de heuveltjes duidelijk minder in aantal en minder steil dan gisteren. moest ik toen bij 8 van de 10 terug naar het eerste blad, vandaag was het bij 2 van de 10. Al moet ik er wel bij zeggen dat ik zeker 3 a 4 maal ben afgestapt omdat 20% of meer stijging me op de fiets echt te gortig is. Maar dat waren gelukkig korte stukjes. Ik moest de route vandaag zelf uitvinden, want de routeboekjes gaven over deze variant niet thuis. (Te veel op de snelweg!) Inmiddels ben ik zelf al wel zo ervaren, dat ik zelf ook wel kan bepalen hoe ik moet fietsen en dus ging mijn tocht grotendeels over gewone rustige asfaltwegen en fietspaden en hoefde ik maar zelden een stukje over de vluchtstrook (soms 20 cm, meestal ca. 1 meter) van de snelweg.

Gezien het slechte weer (heb gisteren in mijn blog vast teveel zitten pochen! over het mooie weer hier) besluit ik om niet naar de camping in Lahti te gaan maar direct met de trein naar Helsinki (met fiets en al). Zo gezegd zo gedaan. Dus ik zit nu in Helsinki, dit stukje te schrijven. Het heeft even wat tijd gekost om een overnachtingsplek tegen een redelijke prijs te vinden maar ook dat is gelukt. Dus vanavond al deze stad voorzichtig verkennen. Morgen en wellicht zondag, vooralsnog heb ik deze kamer voor 2 nachten besproken.

Ik laat het hierbij voorlopig. Dan vergeet ik zowat te vertellen dat ik onderweg een nieuw tuinhuisje voor Opa vd Loos ontdekt heb. (Zie foto). Ze staan wat hoog op de poten maar zo heeft Opa een heel mooi overzicht over z'n volkstuin. Ik heb er een bui in afgewacht en heerlijk zitten lunchen in mijn eentje. Op de camping gisteravond zitten pratenm met een oude opa (duits) en later met een wat jongere fin (engels), die was op bezoek geweest bij z'n ouders in Noord Finland en was nu weer op terugreis naar z'n eigen huis in het zuiden. Zo is het hoofdstuk 'ontmoetingen' ook weer bijgewerkt en ga ik zien wat deze avond en de volgende dag weer gaat brengen.

groeten
Raymond

• 15 Juli 2011 - 14:55

Truus:

hoi Raymond, ik ging op zoek naar een ander bericht en zag, dat jou verslag er al weer was. Ondanks het slechte weer toch lekker gefietst. Ik kan me er iets bij voorstellen, want ik heb ook wel tochten gefietst met de hele dag regen. Op een gegeven moment maakt het niets meer uit, je voelt het niet eens meer. Hier is het nu weer prachtig weer. Geniet van je weekend en nog veel succes de laatste dagen! gr. Truus.

• 15 Juli 2011 - 19:30

Sjaan:

Dag Raymond, Eindelijk een berichtje van mijn hand. Afgelopen zondag (eindelijk) al je verslagen gelezen. Had het tot dan toe alleen van "het voorlezen" of de verhalen! Wat een bijzondere ervaring weer! pracht al die verhalen te lezen over nieuwe indrukken die je opdoet en alle nieuwe "vriendschappen" die je sluit. Geweldig om dit mee te mogen maken!
    Soms zie ik onderweg, als ik van mijn werk naar huis rij, een "eenzame" bepakte fietser. Ik moet dan gelijk aan jou denken en zie voor me hoe jij langs 's Heren wegen fiets. Helemaal heb ik dan met je te doen als het regent.... Het valt me op dat je zo positief bent, ook als het even tegen zit. Je ziet altijd een zonnige kant.
    heel veel succes en plezier nog op laatste etappes.
    Groet, Sjaan

PS. Ik heb nog een wiel met wat kapotte spaken......

• 15 Juli 2011 - 19:38

Sjaan:

O ja,
    Nog even gezocht....
    Het was Keessie die in 1967 Europees kampioen werd.
    Ard werd 15e........(vanwege een val op de 500 m.)
    De 10 km werd vanwege barre weersomstandigheden omgezet in 3 km!

• 15 Juli 2011 - 20:52

Lia:

Hoi raymond,
    Wat een regen bij jou,nou hier scheen de zon alleen vanmiddag en morgen zal het weer anders zijn, dus het wisselt elkaar mooi af. Fijn dat je besloten hebt om gelijk de trein te pakken naar Helsinki. Je hebt inderdaad voor opa van der Loos een mooi tuinhuisje gevonden wat zou hij daarin zitten te genieten en te mijmeren !! En ......die kraan op de foto, die is erg fotogeniek hoor! Geniet van Helsinki en tot morgen, je zussie .

• 15 Juli 2011 - 22:17

Jacques:

Beste Raymond,
    Ja je blijft ons verbazen, dacht ik dat je alleen fietst, maar je treint ook nog. Ook heb je het gehad over parachutespringen, dus maar een nieuw onderdeel toevoegen aan het triatlon en dat is rustpauze in de trein en parachute springen vanuit de lucht. Ook ben ik blij dat je spaken kennis niet direct verder aangesproken wordt en je jouw energie volledig tot 10% op de pedalen overbrengt. Chapeau hoe jij dit allemaal doet. Jouw ijzeren plezier krijgt zelfs nieuwe mogelijkheden door andere wegen uit te proberen en dat gelukt je ook nog. Je bent zelfs een plezier voor alle bijzondere mensen die je onderweg tegenkomt. Je ervaringen catalogus wordt maar dikker en dikker. Ja, zelfs een nieuwe tocht nu al weer bedenken is toch ook geweldig.
    Niets laat je jou weerhouden, zelfs familie- en gezinsbezoek heb je toegelaten. Dit is echt een amateur met professionele inslag. Ga zo door en we hopen dat je laatste dagen vreugdevol en natuurrijk zullen zijn. Tot de volgende keer. Jacques

• 16 Juli 2011 - 11:47

Karste:

Raymond, dus even genieten van de stad en wat bijtanken?
    Goed weekend verder en de groeten van ons, Karste en Geertje

• 17 Juli 2011 - 12:12

Marga:

Hallo Raymond,
    Je bent al in Helsinki! Geweldig dat je dit hebt bereikt. Ga lekker de stad in en veel bekijken.
    Heerlijk in een hotelletje met 's morgens hopelijk een heerlijk ontbijt. Dat laatste vinden wij altijd zo fijn als we in een hotel overnachten. Thuis komt dat samen ontbijten er niet van, omdat we allebei een verschillend dagritme hebben. In zo'n hotel neem je er dan de tijd voor om eens lekker ( veel meer dan je gewend bent ) te genieten van al dat heerlijks. Dan kun je er weer een poos tegen.
    Nu goed bijkomen van de vermoeiende reis.
    Groeten van Simon en Marga